Реформа шкільного харчування у 2022 році: як харчуються учні ліцею Educator?
В Україні впровадили реформу шкільного харчування, яка набула чинності 1 січня 2022 року. Відтепер в новому меню обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного походження та субпродуктів, збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів та фруктів.
Оновлене меню розробляв відомий шеф-кухар Євген Клопотенко з командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food. Команда Educator ознайомилася з пропозицією реформи і вирішила впроваджувати зміни поступово з вересня 2021 року.
Якісне шкільне харчування неможливе без детального планування. Складання нового меню — дуже відповідальна справа, до якої долучається шеф-кухар, технолог та керівник кейтерингу, з яким співпрацює ліцей.
Згідно з новими нормами, усі шкільні заклади з 1 січня зобов’язані:
— зменшити кількість цукру у 2-2,5 рази — до 7,5 г за один прийом їжі;
— збільшити кількість фруктів до 100 г за один прийом їжі;
— зменшити кількість хліба за 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
— збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна залежно від віку дітей;
— збільшити кількість молочних продуктів.
Як харчуються учні ліцею Educator?
На початку першого семестру в навчальному 2021-2022 році ми почали впроваджувати та пропонувати учням страви зі збірника Євгена Клопотенка. Страви готуються із дотриманням усіх рекомендацій на державному рівні та затверджені у технологічних картках нового шкільного меню, які опублікував МОЗ.
З-поміж інших страв діти найбільше люблять: кукурудзяні оладки з гарбузом та яблуками, мітболи з перепелиним яйцем, котлети телячі, шніцель, бефстроганов з курки.

До шкільного меню також включені різноманітні гарніри: тушкована картопля по-домашньому, рис, каша гречана, паста, картопля по-селянськи.

Серед найпопулярніших страв з обіднього меню: деруни, плов, паста болоньєзе, борщ зі сметаною, розсольник, суп з галушками, суп гречаний, юшка рибна, гороховий суп-пюре та суп харчо. Фрукти учні отримують щодня у свіжому вигляді. З нещодавніх нововведень до меню: день млинців раз на місяць та соуси до гарнірів.

Якщо помічаємо певну тенденцію в нехтуванні якоюсь стравою — запитуємо в учнів, чим вони незадоволені. Завдяки зворотньому зв’язку від учнів, батьків та тьюторів ми остаточно прибрали з меню такі страви: пшоняна запіканка з гарбузом, пшоняна каша з маслом, суп мінестроне, пюре картопляне з орегано.
Ми піклуємося про здоров’я учнів, тому зменшуємо кількість солі та цукру поступово, щоб різкі зміни не стали для них стресом.
Ми не шукаємо компромісів між смачним та корисним, а завжди знаходимо найкраще поєднання.